Of de Einstein Telescope (ET) naar de Euregio Maas-Rijn komt, is nog niet zeker. Wel is duidelijk dat de ET nu al grote kansen biedt voor bedrijven in onze regio, met name in de hightech-sector. Het Interreg EMR-project ET2SMEs ondersteunt het regionale mkb en grotere bedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe producten, processen en procedures. Het doel: een ‘zachte landing’ voor de ET en profilering van het regionale bedrijfsleven op de Europese en wereldwijde markt. Meer weten? Kom dan naar het E-TEST & ET2SMEs Kick-Out event op 21 november in Luik.
Einstein Telescope
Nadat in 2015 voor het eerst zwaartekrachtgolven zijn waargenomen – waarmee de zwaartekrachttheorie van Einstein werd bevestigd – is het onderzoek ernaar in een stroomversnelling gekomen. Zwaartekrachtgolven zijn rimpelingen in de ruimtetijd die zijn veroorzaakt door de beweging van massieve objecten zoals botsende zwarte gaten. Het onderzoeken van deze golven biedt nieuwe inzichten over het ontstaan van het universum en de evolutie van sterrenstelsels, sterren en zwarte gaten. De Einstein Telescope (ET) maakt het mogelijk die zwaartekrachtgolven te detecteren en bestuderen. De ET is veel gevoeliger dan bestaande observatoria en kan zwaartekrachtgolven waarnemen op veel grotere afstand in het universum.
Technologische ontwikkelingen en economische kansen
Net zo belangrijk is dat de bouw en exploitatie van de Telescope leidt tot belangrijke technologische ontwikkelingen en economische kansen voor de regio waar het project wordt gevestigd. De Euregio Maas-Rijn zet dus alles op alles op om de ET hiernaar toe te halen, daarbij geholpen door de Nederlandse overheid. Dat houdt in dat er nu al aanzienlijke investeringen worden gedaan. In totaal is 45 miljoen euro beschikbaar gesteld voor voorbereidende initiatieven en projecten, zoals onder meer de bouw en exploitatie van een ET-pilotfaciliteit in Maastricht (ETpathfinder – 14,5 miljoen euro), ondergrondse ontwerp- en locatiestudies (geologiegedeelte) en de bouw van een prototype – een grote hangende spiegel op cryogene temperatuur (25 Kelvin) – om de technologie van de Einstein Telescope te valideren. (E-TEST – 15 miljoen euro).
Rene Kessen (LIOF): “Het project ET2SMEs heeft een brede basis gelegd voor samenwerking tussen mkb-bedrijven, grote ondernemingen en kennisinstellingen in de Euregio met als doel innovaties te ontwikkelen die zowel in de Einstein Telescope als in andere markten kunnen worden toegepast.”
E-TEST & ET2SMEs Kick-Out event
De planning, bouw en exploitatie van de Einstein Telescope biedt vele lucratieve opdrachten voor talrijke (hightech) bedrijven. De regio’s Vlaanderen, Wallonië, Zuid-Nederland en Noordrijn-Westfalen zetten zich in om ervoor te zorgen dat vooral lokale bedrijven hiervan profiteren. Op het E-TEST & ET2SMEs Kick-Out event krijgt u een uitgebreide update over het projecten en de Einstein Telescope in het algemeen. Meer informatie op https://et2smes.eu/ of schrijf direct in voor het event op 21 november. Locatie: Blue Point, Boulevard Emile de Laveleye 191, 4020 Liège.