In Hoogcruts gonst het van de verhalen. Over het boerenleven en ambachten. Over fruit telen en oogsten. Over de rijke historie van het kloostercomplex. De lokale ondernemers staan te popelen om die verhalen te delen. Met steun van het Kickstartfonds van Economische Samenwerking Zuid-Limburg doen ze dat nu ook. De samenwerkende ondernemers van Hoogcruts ontwikkelden nieuwe initiatieven die bezoekers aantrekken én nieuwe omzet genereren. Op 1 juli was de aftrap.
Fruitteler Notermans: “Ik geloof in de kracht van samenwerken. Het is toch fantastisch om samen met onze buren in en rond het voormalige klooster Hoogcruts het landschap te laten beleven en streekproducten te verkopen. Samen zijn we de ambassadeurs voor deze prachtige locatie en landschap.” Bij het initiatief hebben Hoeve Cobelli, Camping de Kloostermuur en Camping Welkom zich aangesloten. Ook Landal de Waufsberg, boomkwekerij Frijns, het Pommologisch gezelschap, Veilig Zuid-Limburg en Visit Zuid-Limburg omarmen het initiatief. Het klooster Hoogcruts geldt als de bepalende en verbindende factor. Samen realiseren de ondernemers een nieuwe toeristische trekpleister; rust en ruimte, een plek om op te laden, lokaal te eten en te genieten van al het moois en lekkers dat de omgeving te bieden heeft. Ze profileren zich samen en leiden de bezoekers van de ene naar de andere locatie zodat iedereen en ieders verhaal aan bod komt. Het project is getrokken door Marlies Sobczak en is een vervolg op het succesvolle Koers-traject Strategische Innovatie dat eveneens is gesteund door ESZL.
SlowLand
Bezoekers (lokaal en toeristen) kunnen dus hun hart ophalen. In het klooster is een SlowLand ingericht; een expositie over de geschiedenis van het klooster en het landschap. Zowel het leven van de kloosterling, het nieuwe kloosterleven anno 2021 als dat van de boer en het fruit komen hierin uitgebreid aan bod. Proeven is toegestaan! Dan zijn er tweemaal per week de rondleidingen die starten met koffie en vlaai in Hoogcruts en na twee uur wandelen eindigen bij de carré kloosterboerderij uit 1669 op Camping de Kloostermuur. Hier kunnen de wandelaars hun honger stillen met een dikke boterham met jam. Gemaakt van lokaal fruit uiteraard.
Verrijking van het aanbod
De ondernemers zijn enthousiast over de ingeslagen weg die nieuwe kansen op extra omzet biedt. “Samen staan we sterker. Dit is een verrijking van het lokale aanbod waarmee we eigentijdse en bewuste doelgroepen aantrekken.” De samenwerkende ondernemers Hoogcruts sluiten met hun initiatief bovendien naadloos aan bij het gedachtengoed van CittaSlow waarbij respect voor de natuur, onthaasten en bewust en gezond leven hand in hand gaan.
Het Kickstartfonds ondersteunt samenwerkende ondernemers in coronatijd. Meer weten? Kijk op www.eszl.nl/kickstartfonds
Foto: Twan Wiersma