Lubosch Land werkt aan bewustwording van urgentie van duurzaamheid

Circulariteit & Duurzaamheid

In 2018 won Laura Nieboer met haar Pieke Broodbier de Maastricht Student Entrepreneur Award. Nu, vier jaar later, staat de jonge ondernemer wederom in de belangstelling. Want, een voedselbos beginnen in een Zuid-Limburgse dorpskern, dát doet niet iedereen. Nieboer deed dat daarentegen wél. Samen met haar vader opende ze verleden jaar in Ransdaal Lubosch Land: een gemengde agrarische onderneming die bestaat uit een teeltveld, een kas én, juist, een voedselbos: “We investeren in de omgeving.”

Een voedselbos is een bos dat als doel heeft om voedsel te produceren. Het kenmerkt zich door een hoge diversiteit aan boom- en plantensoorten, waarvan de vruchten, noten, zaden, bladeren, stengels als voedsel kunnen dienen. Naast het voedselbos bestaat Lubosch Land uit een boerderijwinkel, een teeltveld en een kas. In de voormalige stal wordt bovendien een kleinschalige productieruimte ingericht, waar lokale producenten duurzame streekproducten kunnen maken. Verder zal er ook veel aandacht worden geschonken aan educatie. Het bedrijf is zo’n 6,5 hectare groot.

Luie boeren

Duurzaamheid, bewust consumeren, biodiversiteit: het zijn gespreksonderwerpen die in de familie Nieboer regelmatig over tafel vliegen. Desondanks stapten Laura en haar ouders in een ongewis avontuur, toen ze een boerderij kochten in Ransdaal. “Wij hebben absoluut geen agrarische achtergrond. Maar als je gaat nadenken over ondernemerschap op het gebied van duurzaamheid, biodiversiteit en natuur en landschap, dan kom je al snel bij een boerenbedrijf uit.” 

Maar waarom dan geen koeien, kippen of varkens of weelderige akkers vol wuivend graan? “Mijn vader wilde de laatste jaren van zijn werkende leven iets met duurzaamheid gaan doen. Hij raakte op een cursus enthousiast over voedselbossen en wat ze kunnen betekenen voor biodiversiteit en voeding. En omdat ik al met het Pieke Broodbier (bier gemaakt van oud brood. Red.) bezig was, voelde ik wel iets voor dat concept. Toen hebben we samen besloten ervoor te gaan.” Bovendien, voegt ze met een knipoog toe, “Dieren moet je elke dag verzorgen. Met zo’n bos is dat toch anders. Wat dat betreft zijn we wel luie boeren.”

Grote betekenis

Die betekenis van een voedselbos voor de biodiversiteit is trouwens groot. Voorbeelden uit binnen- en buitenland laten zien dat zo’n bos een zeer uiteenlopend aantal planten- en diersoorten aantrekt, die eigenlijk uit ons landschap verdwenen zijn. “Als je soorten letterlijk de ruimte geeft, dan weten ze de plek waar je die ruimte creëert, makkelijk te vinden”, legt Nieboer uit. “De afgelopen eeuw zijn veel soorten verdwenen door de manier waarop we met ons landschap zijn omgegaan. Terwijl biodiversiteit juist belangrijk is voor de vitaliteit van de natuur en het landschap om ons heen en uiteindelijk onze eigen gezondheid.”

De familie Nieboer gaat met Lubosch Land nadrukkelijk de samenwerking opzoeken met mensen uit de omgeving. Met de bewoners van het dorp, met andere agrarische ondernemers en met lokale producenten. “Van jong tot oud willen we mensen inspireren om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Die bewustwording is enorm belangrijk”, benadrukt Nieboer. “Alleen zo ontstaat er een urgentie die we allemaal samen voelen om onze wereld een goede toekomst te bezorgen.”

Laura Nieboer tijdens de aanleg van het voedselbos in Ransdaal.

Stop met bestraten

Want die urgentie ontbreekt nog wel eens, vindt Nieboer. “We kijken vaak naar de overheid of naar grote bedrijven. Maar het gaat ook er om wat we zelf kunnen doen. Als we bijvoorbeeld niet allemaal onze voor-en achtertuinen zouden bestraten, zodat ze zo lekker onderhoudsvrij worden, dan zouden we de biodiversiteit al een flinke impuls geven. Wij als maatschappij maken onderdeel uit van de natuur. Het is niet iets dat los van ons staat. Dus als de natuur andere plannen met ons heeft – zoals nu met corona, maar bijvoorbeeld straks met het klimaat – dan zijn wij ondergeschikt daaraan. Dat moeten we ons goed beseffen.”

Iedere twee weken brengt ESZL een Zuid-Limburgs bedrijf in beeld. Om de diversiteit en het innovatievermogen van het Zuid-Limburgse mkb in de volle breedte te laten zien. Deze bedrijven zijn niet noodzakelijk verbonden aan (een project van) ESZL. Vanwege de Week van de Circulaire Economie dit keer aandacht voor bedrijven die uitblinken op het gebied van circulariteit en duurzaamheid.

Gerelateerde artikelen

Voor MKB ondernemers: doe mee aan de Verduurzamingskoers

Circulariteit & Duurzaamheid

Panorama Zuid-Limburg: Beelden van de toekomst

Circulariteit & Duurzaamheid, Werken & Leven

De Bisschopsmolen en Grainlabs: “De basis voor circulair ondernemen is een sterke wil en gezond boerenverstand”

Circulariteit & Duurzaamheid
Menu