Wanderful.Stream; Goed voor het milieu én de portemonnee.

Circulariteit & Duurzaamheid

Hoe maakt u uw bedrijf circulair? Hoe zorgt u dat uw reststroom wordt hergebruikt, in uw eigen bedrijf of bij collega-bedrijven in de (eu)regio? Wellicht heeft u hierover al ideeën, maar schort het vooralsnog aan tijd of geld om die ideeën verder te onderzoeken en in praktijk te brengen. Wanderful.Stream helpt u bij het in kaart brengen en nieuwe bestemmingen vinden voor uw reststromen. Samen met experts zoals technologen, designers en business developers. Ook studenten doen mee. Alles kosteloos. Vul dus vandaag de vragenlijst nog in en doe mee!

Wanderful.Stream is een programma van de Euregio Maas-Rijn. Het wordt getrokken door acht partnerorganisaties in drie landen, in Nederland zijn dat het Cube Designmuseum, CHILL en de Provincie Limburg. Renske Cox is projectleider vanuit CHILL. Zij vertelt: “Wanderful.Stream wil de reststromen van MKB-bedrijven in de Euregio op laagdrempelige wijze in kaart brengen met als doel samenwerkingen tot stand te brengen tussen bedrijven en disciplines en reststromen te hergebruiken. Want alleen als bedrijven gaan samenwerken is het mogelijk om te komen tot een circulaire economie.”

Diepteonderzoek

Wanderful.Stream heeft de ambitie om 40 prototypes voor innovatieve producten, gebaseerd op reststromen te ontwikkelen. Renske: “Die innovaties moeten tot stand komen op basis van interdisciplinaire en wellicht internationale kruisbestuiving. Het project loopt tot juni 2023. We nodigen bedrijven van harte uit om nu in te tekenen voor het programma. Des te meer tijd is er om grondig onderzoek te doen. Voor een diepteonderzoek is per bedrijf maar liefst 20.000 euro beschikbaar.” “Dat geldt uiteraard niet voor alle bedrijven die zich inschrijven”, nuanceert Renske. “We maken een selectie op basis van onder meer volume en continuïteit van de reststroom. Ook kijken we hoe gepassioneerd de ondernemer is. Hij of zij moet laten zien serieus met de bevindingen aan de slag te willen gaan.” Voor bedrijven die niet in aanmerking komen voor een diepteonderzoek, stelt Wanderful.Stream kleinere bedragen beschikbaar. “Experts of studenten kijken dan bijvoorbeeld mee naar een project of business case.”

Bootcamp

In oktober organiseert Wanderful.Stream een bootcamp. “Bedrijven die daaraan willen meedoen, moeten zich snel inschrijven”, adviseert Renske. “We gaan nu namelijk aan de slag met de eerste beoordelingen en selectie. We zien er al ontzettend interessante ideeën tussen zitten. Wat dacht je van mosselschelpen verwerken tot een composiet? Of het verwerken van de rubberen tracks van graafmachines tot bitumen, hergebruik van wegwerppallets en het modulair en circulair maken van onderdelen van thuiszorgproducten zoals rolstoelen, bedden e.d.” “Wanderful.Stream werkt als katalysator voor nieuwe circulaire modellen en producten” besluit Renske. “Het biedt MKB-bedrijven een uitgelezen kans om laagdrempelig en concreet met circulariteit aan de slag te gaan. Omdat hopelijk veel bedrijven gaan meedoen, ontstaat straks een goed beeld van vraag en aanbod van reststromen in de (eu)regio. Dat is interessant vanuit een circulair, maar zeker ook vanuit economisch oogpunt.”

 

Kijk voor meer informatie op www.wanderful.stream of mail met Renske Cox.

Gerelateerde artikelen

Voor MKB ondernemers: doe mee aan de Verduurzamingskoers

Circulariteit & Duurzaamheid

Marcel Alberts (Healix) pleit voor plastic taks: ‘Gewoon te goedkoop’

Circulariteit & Duurzaamheid

‘Duurzaamheid tot in de haarvaten van Zuyd Hogeschool’

Circulariteit & Duurzaamheid
Menu