Maastrichtse maakindustrie samen aan de lat voor vinden en binden van medewerkers

Ondernemen & innoveren

De Maastrichtse industrie heeft een schreeuwend tekort aan productiemedewerkers, operators en technici. Als Ferdinand Koster, directeur Sappi Maastricht, het idee oppert om als maakbedrijven samen op te trekken in het vinden en binden van nieuwe medewerkers, vindt hij gretig gehoor. “Niemand wordt er beter van als we in elkaars vijver vissen of elkaar vliegen afvangen”, zegt hij.

Joop Timmermans, adviseur Economie van de gemeente Maastricht: “Twee keer per jaar spreken de directeuren van de 30 grootste Maastrichtse bedrijven met het College van B&W. In deze verdiepende gesprekken komt van alles aan bod en de krappe arbeidsmarkt is een vaak terugkerend thema. De gemeente Maastricht stond dan ook direct positief tegenover het idee van de samenwerkende industriële bedrijven. De gemeente heeft al ervaring met het opzetten en begeleiden van clusters. In het staalcluster (Steelport Maastricht) en customer services sector (Customer Services Valley) hebben we al ondervonden dat je samen sterker staat als je krachten bundelt op het gebied van onderwijs, branding, duurzaamheid en arbeidsmarkt. In Kerkrade en Heerlen zien we vergelijkbare initiatieven van (medisch) logistieke bedrijven die heel goed werken.”

Meer smaken

De gemeente gaf John Donners (A van Aandacht) de opdracht tot een verkennend onderzoek onder 15 industriebedrijven in Maastricht, waaronder de 8 bedrijven van het staalcluster ‘Steelport Maastricht’, naar de meerwaarde van samenwerking. John: “Die toegevoegde waarde is er wel degelijk, zoals op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Samen zijn we beter in staat Maastricht als maakstad op de kaart te zetten. Denk bijvoorbeeld aan presentatie op jobbeurzen, werkbezoeken, open dagen, noem maar op. Het budget is groter en het verhaal dat je vertelt sterker.” Als tweede voordeel noemt John dat bedrijven samen beter in staat zullen zijn de vijver te vullen en vast te houden. Hoe dan? “Door het opzetten van een samenwerkingsverband met ROC en WSP om andere bronnen aan te boren, zoals mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en statushouders én door de instroom via BBL-trajecten te bevorderen. Daarnaast kunnen we medewerkers meer kansen en mogelijkheden bieden als we als één partij optrekken. We worden als cluster aantrekkelijker en kunnen ze beter vasthouden. Samen bieden we namelijk meer smaken; een grotere diversiteit aan vacatures, carrièremogelijkheden, bedrijfsculturen en roosters. De vijver moet daarnaast gevuld worden met medewerkers uit het buitenland, zoals grensarbeiders en arbeidsmigranten.” Joop: “De industrie heeft – ten onrechte – nog vaak een slechte reputatie. Dat beeld moeten we kantelen, veel mensen vergeten dat de industrie aan de basis ligt van de economie en zeer innovatief en modern is.”

Eerst de basisvaardigheden

Ferdinand: “Opleiden krijgt speciale aandacht in de samenwerking. Het technisch onderwijs in Maastricht is de afgelopen jaren sterk verschraald. Leerlingen moeten ervoor naar Sittard en dat werkt belemmerend. Op het gebied van onderwijs zetten we eerst in op de basis; vaardigheden die je nodig hebt om veilig en gezond te werken in een productieomgeving. Voor buitenlandse medewerkers is de taal uiteraard een belangrijk aandachtspunt. Als die basis er eenmaal is, en mensen zijn nog altijd enthousiast, kunnen ze makkelijker doorstromen naar het primaire proces en bijvoorbeeld op termijn een diploma Vapro A of B procesoperator behalen, of het heftruckrijbewijs. Zo bieden we mensen die nu aan de zijlijn staan een mooie kans en stomen we ze klaar voor een werkend leven.”

Maastricht Maakt

John: “We zijn ervan overtuigd dat krachtenbundeling de beste of misschien wel enige manier is om als Maastrichtse industrie voldoende mensen binnen te halen. Het maakt ons zichtbaarder, we profiteren van schaalvoordelen én we hebben een sterkere stem richting de overheid en subsidieverstrekkers.” John’s verkenning valt in vruchtbare bodem bij de collega’s”, aldus Ferdinand. “We hebben een stuurgroep opgericht en er zit veel energie in om hiervan een succes te maken. We hebben dit allemaal nodig.” John: “Volgende stap is het vastleggen van de juridische constructie, de spelregels en partners. Samen gaan we het ambitieniveau bepalen en afspreken welke acties we als eerste gaan nemen. Werktitel van de samenwerking is Maastricht Maakt. Als alles volgens plan verloopt, ondertekenen we in januari de samenwerkingsovereenkomst.”

Joop: “Maastricht is de eerste industriestad van Nederland, met dit initiatief hopen we als gemeente, samen met de bedrijven, het industriecluster een nog betere toekomst te bieden.

 

Op de foto v.l.n.r.: Ferdinand Koster (Sappi), Sven Molenaar (O-I), Henriëtte Warrens (Thomas Regout), John Donners (Bureau AvanAandacht), Suzanne Waterval (Tatasteel), Marjan Meertens (Fenzi), Jami Fulmer (Mosa), Maurice Husson (Laura Metaal), Joop Timmermans (gemeente Maastricht)

Gerelateerde artikelen

Website Regio Deal Zuid-Limburg

Beleven & Verblijven, Circulariteit & Duurzaamheid, Ondernemen & innoveren

Over Impact Gaming en Challenge Based Learning bij Vista College

Ondernemen & innoveren

ECCW: ‘Cybercriminelen richten zich niet langer alleen op grote bedrijven’

Ondernemen & innoveren
Menu