Zuid-Limburg als dé trouwbestemming van Nederland

Beleven & Verblijven

Mensen van buiten de provincie komen hier naartoe om te fietsen, om te wandelen, om een citytrip te maken of om te genieten van de uitgebreide gastronomie. Maar de laatste jaren is Zuid-Limburg om nóg een reden aantrekkelijk geworden: om te trouwen. Steeds meer gemeenten maken het immers mogelijk om op bijzondere locaties elkaar het ‘ja-woord’ te geven. Zoals Landgraaf, dat nu het historische Slot Schaesberg ter beschikking stelt. Weddingplanner Mandy Meys van FBLS Weddings weet er alles van.

(Omslagfoto: Wethouder Kropman van Landgraaf bij een gelukkig koppel op Slot Schaesberg. Foto: Jean Franssen)

De ondernemer uit Ransdaal (gemeente Voerendaal) nam ruim een jaar geleden het bedrijf over van haar voorganger. Even later kwam haar compagnon Michelle Hellebrand aan boord. Ondanks corona, is de belangstelling om in Zuid-Limburg te trouwen nog steeds groot, merkt ze. “Vooral mensen uit de Randstad en andere delen van het land willen hier de gelukkigste dag van hun leven meemaken. Op dit moment is de verhouding tussen mensen van buiten Limburg en mensen uit de regio zelf ongeveer fifty-fifty”, vertelt Meys. “Maar ik verwacht dat dit de komende jaren zal veranderen in een groter percentage van niet-Limburgers. Bijna iedereen zegt: ‘Voor ons voelt Zuid-Limburg als een stukje buitenland. Daarom willen we daar trouwen’.”

Mandy Meys (Rechts) en haar compagnon Michelle Hellebrand (Foto: Michelle Otten)

Match maken

Meys vindt zichzelf steeds meer terug in de positie van ‘projectmanager’, in plaats van alleen ‘weddingplanner’ te zijn. “Een weddingplanner is echt de rechterhand van het bruidspaar, die alle wensen van het bruidspaar probeert uit te voeren. Maar Michelle en ik merken meer en meer dat we een schakel worden tussen een trouwlocatie en bruidsparen. Waarbij we een soort accountmanager zijn voor zo’n plek en een match maken tussen wat een locatie biedt en wat mensen zoeken. Ook om ervoor te zorgen dat zo’n locatie niet teveel belast wordt. Als gevolg hiervan werken we steeds meer met concrete pakketten, die per locatie verschillen.”

Denken aan Toscane

Welke locaties zijn dan eigenlijk in trek? “Met name locaties in de natuur zijn erg populair”, weet Meys. “Plekken in het Heuvelland met vergezichten die doen denken aan Toscane. Maar ook historische gebouwen zijn geliefd.” Slot Schaesberg in Landgraaf is één van de locaties waar FBLS Weddings mee samenwerkt. Sinds deze maand is deze bijzondere plek in de gemeente Landgraaf een officiële trouwlocatie. Eerder begeleidde Meys met haar bedrijf o.a. ook een bruiloft op de locatie van de Veldkas; een tijdelijk restaurant in de buitenlucht dat mede mogelijk werd gemaakt door een bijdrage van ESZL, en een pop-up-wedding bij Croix Hoogcruts, in de gemeente Eijsden-Margraten.

Om een bruiloft tot een succes te maken, werken Meys en haar compagnon niet alleen nauw samen met de locatie, maar ook met een uitgebreid scala aan leveranciers. “Overwegend kleine ondernemers uit Zuid-Limburg zelf, variërend van een cateraar tot een bloemist en van een foto- en videograaf tot een visagist. Zo helpen we niet alleen om mensen met elkaar te verbinden, maar ook ondernemers.”

Iedere twee weken brengt ESZL een Zuid-Limburgs bedrijf in beeld. Om de diversiteit en het innovatievermogen van het Zuid-Limburgse mkb in de volle breedte te laten zien. Deze bedrijven zijn niet noodzakelijk verbonden aan (een project van) ESZL.

 

Gerelateerde artikelen

Samen naar een gezonde en vitale regio

Beleven & Verblijven

Theaters in Zuid-Limburg, Verenigt u!

Beleven & Verblijven

Nieuw toeristisch magazine vertelt de ‘Grote Verhalen’

Beleven & Verblijven
Menu