Business Versneller: over 1.000 dagen doelen, ondernemerschap en veerkracht

Ondernemen & innoveren

“Ontzettend tof om met ondernemers uit andere branches te sparren. Even uit je eigen bubbel.” “Een cadeautje dat je jezelf moet gunnen.” “Jezelf spiegelen is niet makkelijk, maar levert wel veel op.” “Ik heb geleerd te vertragen. Groei is pas mogelijk als je af en toe je rust pakt.” “Vaker een time-out, minder op de automatische piloot.” “Leerzaam om te zien dat ondernemers uit totaal verschillende branches vaak identieke problemen hebben. Uiteindelijk komt het altijd neer op focus; waar ben je goed in en wat voeg je toe”. Enkele ervaringen van ondernemers met de Business Versneller.

In april dit jaar kwamen de veertig deelnemers aan de Business Versneller voor het eerst bij elkaar. Tijdens de afsluitende bijeenkomst bij de Rabobank in Sittard, pitchten ze recent met veel overtuiging hun nieuw verworven inzichten en hun 1.000 dagen doelen ten overstaan van collega-ondernemers en andere geïnteresseerden. “Het 1.000 dagen doel is een effectief middel om de deelnemers ‘bij de les te houden’”, zegt Hans de Kinderen, directeur van Rabobank Weerterland-Cranendonck. “Het maakt scherp waar je focus ligt en waar je naar wil met je onderneming.”

Gevarieerde samenstelling

De afgelopen zeven maanden werkten de ondernemers in de Business Versneller in kleine groepen, in intensieve werksessies en met behulp van coaches en experts aan de toekomst van hun bedrijf. De MKB-ondernemers zijn afkomstig uit verschillende branches, van IT tot installatietechniek, van recruitment tot orgelbouw, van videoproducties tot legionellapreventie, van elektronica tot rioleringstechnieken. Net zo gevarieerd als de branches zijn de 1.000 dagen doelen die de deelnemers met verve tijdens de afsluitende sessie presenteren. Een greep uit de doelen: meer business in het MKB, medische certificering van producten met als doel klanten in de medische wereld aan te trekken, ontwikkeling van een verhuurplatform voor rioleringsmaterialen en bijbehorende KPI’s, ontwikkeling van ecologische lodges in de natuur, groei van de business in Duitsland en België, meer afstand nemen tot de dagelijkse operatie, verduurzaming van het businessmodel, van B2B naar B2C en succesvollere tenders.

Kruisbestuiving 

 Business Versneller is een initiatief van de Rabobank”, vertelt De Kinderen. “Wij vinden het belangrijk dat ondernemers actief bezig zijn met hun toekomst en een duurzaam businessmodel ontwikkelen.” Dorothé van den Bosch, programmamanager Economische Samenwerking Zuid-Limburg: “In zes werksessies ontdekken de ondernemers hun identiteit, werken ze aan de doelstellingen van hun bedrijf, brengen ze in kaart wat nodig is om versnelling te realiseren en gaan ze gericht aan de slag met doelenmanagement. Ook is er veel aandacht voor de onderneming en haar omgeving, waarbij ook actuele thema’s als digitalisering en duurzaamheid ruimschoots aan bod komen. Aan het einde van het programma beschikt de ondernemer over een helder verhaal over de koers, de versnelling én het verhaal voor de communicatie aan medewerkers en stakeholders. Gedurende het hele traject vindt bovendien continu kruisbestuiving plaats tussen de verschillende ondernemers.” Hans de Kinderen: “Dat is de kracht van de Business Versneller; de ondernemers leren niet alleen zichzelf, maar ook elkaar en elkaars business leren kennen. Het is geen eenvoudig pad, het kost tijd, het is confronterend, maar uiteindelijk levert het veel op.”

1.000 dagen doelen

“De Business Versneller heeft mij veel inzicht gebracht”, zegt Brenda Crombach, algemeen directeur van CYada. “Sinds de overname 10 jaar geleden is het gegroeid en er staat nu een geweldig team. Ik zit zelf nog volop in de operatie, en daar ligt dan ook mijn uitdaging. Ik wil afstand nemen om meer ruimte te krijgen voor persoonlijke ontwikkeling en voor kennisoverdracht naar de volgende generatie. Het afgelopen half jaar zijn mij de handvatten geboden om daarmee aan de slag te gaan.” Demi Heijnens is personeelscoach bij Installatiebedrijf Heijnens. “Mijn 1.000 dagen doel is de cultuur in het bedrijf te veranderen, positiever te maken zodat er meer werkplezier ontstaat. Wat ik vooral heb geleerd is dat goed luisteren heel erg belangrijk is, net zoals goede communicatie.”

Business Versneller is een initiatief van Rabobank en wordt gesteund door Keyport en Economische Samenwerking Zuid-Limburg. In 2023 start een nieuwe editie van Business Versneller. Meer informatie: https://businesslapps.nl/businessversneller/

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Uitnodiging: interactieve workshops International Sales

Ondernemen & innoveren

Chirurgische hoofdloep geeft boost aan onderwijs studenten Chirurgie

Ondernemen & innoveren

Tweede editie ‘De Business Versneller’ van start!

Ondernemen & innoveren
Menu