Digital surgical loupe: subsidie voor beter zicht chirurg

Ondernemen & innoveren

Op de Brightlands Health Campus in Maastricht zijn tal van start-ups gevestigd. Dit zijn vaak kleine, innovatieve bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe medische technieken. I-Med Tech is een van die bedrijven. In hun zoektocht naar een subsidie voor hun nieuwste innovatie, deden ze een beroep op het Startfeefonds van ESZL.

Jaap Heukelom, die samen met Vincent Graham initiatiefnemer is, vertelt: “Wij richten ons op een nieuwe generatie chirurgische hulpmiddelen met de digital surgical loupe (DSL).” Chirurgen maken tijdens operaties gebruik van hulpmiddelen zoals optische loepbrillen, microscopen en displayschermen. “Onze digitale hoofdloep vervangt de optische loep met verlichting en biedt een aantal nieuwe mogelijkheden zoals beelden opnemen in 3D, traploos inzoomen en meekijken op een groot scherm”, legt Heukelom uit. “Chirurgie is steeds meer precisiewerk en onze loep helpt de chirurg zijn of haar werk nog nauwkeuriger uit te voeren. In de volgende versie gaan we bovendien nog 3D MRI- en CT-scans toevoegen in het beeld dat de chirurg door de digitale loep ziet.”

Heukelom en Graham begonnen enkele jaren geleden met het ontwikkelen van de digitale loep. Vorig jaar werd I-Med Tech officieel opgericht in een joint venture met MUMC/Brightlands en een investeerder. Tijdens zo’n ontwikkelingsperiode is veel geld nodig, merkt Heukelom op, daarom ging het tweetal op zoek naar een partij die ze kon helpen met het vinden en aanvragen van subsidies. Die partij werd uiteindelijk gevonden in TRIAS. “We hadden wel ervaring met subsidiebureaus, maar kenden TRIAS op dat moment niet. We hebben een kennismakingsgesprek gepland en dat leverde meteen een klik op.”

Belangrijk was volgens Heukelom het opzetten van een roadmap waarin werd aangegeven welke subsidieaanvragen zinvol en koppelbaar zijn. Op die manier kon elke aanvraag zo effectief mogelijk worden opgesteld. Dat leidde onder meer tot het aanvragen en succesvol binnenhalen van drie subsidies: Crosscare, dat financiële ondersteuning biedt tussen de 15.000 en 50.000 euro bij de ontwikkeling van zorginnovaties, een MIT R&D-subsidie én een ATTRACT (EU-Horizon 2020). Deze laatstgenoemde regeling is bedoeld voor nieuwe innovatieve ontwikkelingen in beeldtechnologie. Verder vroeg het bedrijf een startfee-ondersteuning van Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL) aan. Hiermee is een deel van de verplichte startfee voor de subsidieaanvraag voorgefinancierd door ESZL. “Daarmee kun je als nieuw bedrijf de financiële risico’s voor een subsidie-aanvraag deels ondervangen.”


Dit doet ESZL:

De samenwerking tussen TRIAS en ESZL betreft een pilot. De resultaten van de pilot zijn tot dusver indrukwekkend: Met een bijdrage van nog geen 11.000 euro door ESZL, over een periode van twee jaar, hebben Zuid-Limburgse ondernemers maar liefst een totale investering gerealiseerd van meer dan 4 miljoen. Een enorme multiplier, die belangrijk is voor het vergroten van de innovatiekracht van MKB’ers in de regio; één van de speerpunten van ESZL.

Wilt u meer weten over het startfeefonds? Neem dan contact op met Dorothé van den Bosch, programmamanager MKB van ESZL (dorothe.vandenbosch@eszl.nl), om inzicht te krijgen in de subsidiemogelijkheden en de steun vanuit het startfeefonds.

Gerelateerde artikelen

E-Commerce. “E” is for easy, right?

Ondernemen & innoveren

Unipartners: ‘Uitgelezen kans voor elk MKB-bedrijf’

Ondernemen & innoveren

Innoveren en kwalificeren in MKB: wat en waarom?

Ondernemen & innoveren
Menu