Duurzaamheid is een filosofie, geen board game

Circulariteit & Duurzaamheid

Op woensdag 28 juni organiseerden Keyport, Crossroads, ESZL, de Rabobank en SOW Sustainability, in het Rabobank Kenniscentrum in Herten, een inspiratiebijeenkomst voor het programma De Verduurzamingskoers van SOW Sustainability. Voor ondernemers die met duurzaamheid aan de slag willen, zijn vouchers beschikbaar. 

De uitdagingen van vandaag vragen om een andere manier van ondernemen. Maar waar begin je? Hoe pak je het aan? Hoe krijg je jouw medewerkers mee? Waar vind je de tijd, het geld en de middelen?

Samen en individueel
Jacklien Quirijnen en Tahnee Didderen van Sow Sustainability namen de aanwezigen mee aan de hand van een aantal stellingen over de Sustainable Development Goals (SDG’s) mee in de wereld van verduurzaming en hoe je als mens al een verschil kan maken. Daarna presenteerden ze De Verduurzamingskoers, een praktijkgericht programma voor ondernemers die duurzaamheid willen integreren in hun bedrijfsvoering. In het programma start een groep ondernemers samen met het verduurzamen van hun eigen organisatie. ‘Als deelnemer werk je aan jouw eigen verduurzamingsstrategie, maar door het traject gelijktijdig met meerdere bedrijven te starten kan tijd, input, kennis, investering en expertise met en tussen de deelnemende partijen worden gedeeld’ aldus Jacklien van Sow Sustainability.  Duurzaamheidsexperts ondersteunen de ondernemers met bedrijfsbrede inspiratie workshops en trainingen en gezamenlijke duurzaamheidsstrategiesessies. Ook krijgen de ondernemers 1:1 feedback en ondersteuning krijgen bij implementatie.

Energie komt vrij
Hans Houtappels, CEO van Moonen Packaging, deelde vervolgens zijn ervaringen met het programma. ‘Werken aan duurzaamheid is een filosofie, geen board game’ begon hij zijn verhaal. Met andere woorden: het betrekken van medewerkers is een must om van verduurzamen een succes te maken. ‘Naast het doen van het ‘goede’ omvat verduurzaming meer. De nieuwe generatie werknemers kiest niet meer zomaar voor jouw organisatie, je moet wel een purpose hebben. Daarnaast zit er wel degelijk een bedrijfsmatige gedachte achter het verduurzamen van je bedrijf. Tenslotte wordt wet- en regelgeving steeds strenger, wat leidt tot extra heffingen op je productieproces als je hier niet aan voldoet. Het lijkt een grote investering als je iedereen wil betrekken, maar de energie die vrijkomt bij een proces als de verduurzamingskoers is ongelooflijk’ vertelde Hans Houtappels vol enthousiasme.

Handen en voeten geven
Jeroen Gerits, manager vestiging Tegelen van Habenu van de Kreeke, heeft binnen het bedrijf duurzaamheid in zijn portefeuille. Hij kijkt positief terug op de bijeenkomst. “Wij zitten midden in een zoektocht om duurzaamheid in onze organisatie handen en voeten te geven. Er gebeurt al van alles in ons bedrijf, tegelijkertijd missen we nog een echte kartrekker en de structuur om het duurzaam in te bedden in onze bedrijfsprocessen. Ook onze opdrachtgevers willen we laten zien dat we hier serieus mee aan de slag zijn. Vooral het verhaal van Moonen Packaging vond ik erg interessant. Ik heb al een vervolgafspraak gemaakt met iemand van Moonen die me meer kan vertellen over hoe dit programma geland is op de werkvloer. Want daar moet het uiteindelijk toch gebeuren.”

Onderscheiden in een traditionele markt
Ruben Bormans, is binnen Curfs Logistics verantwoordelijk voor Sales en projecten. “Steeds meer personeelsleden en opdrachtgevers vragen naar onze CO2-footprint. We zijn al op weg, zo hebben we bijvoorbeeld 3500 zonnepanelen op het dak liggen en er lopen al verschillende acties op kantoor. Het wegtransport verduurzamen is een grote uitdaging. Elektrificatie van het wagenpark is erg duur en dat vertaalt zich dan in hogere kosten voor onze klanten. Zijn die bereid dat te betalen? We hebben nu een demo elektrische vrachtwagen we merken dat niet alle chauffeurs staan te springen om erin te rijden. De geur van diesel is nog erg geliefd in deze traditionele bedrijfstak. Tegelijkertijd vinden we dat we meer werk van duurzaamheid moeten maken. Curfs Logistics probeert zich op een positieve manier te onderscheiden. Dat doen we als familiebedrijf, dat kwaliteit levert, met alleen Nederlandstalige chauffeurs. Door stevig in te zetten op duurzaamheid, onderscheiden we ons nog meer. De Verduurzamingskoers kan ons daar mogelijk bij helpen.”

De inspiratiesessie werd afgesloten met een borrel waarbij alle deelnemers nog even konden napraten en vragen konden stellen over het programma.

Meer weten over de Verduurzamingskoers, download dan de brochure of neem contact op met: SOW Sustainability – www.sow-sustainability.com
Jacklien Quirijnen
06 25 38 47 14
jacklien@sow-sustainability.com

ESZL biedt vouchers voor ondernemers die willen meedoen. Interesse? Neem contact op met Dorothe van den Bosch, Programmamanager MKB & Innovatie bij ESZL

 

Gerelateerde artikelen

Circulaire transitie en Limburgse gemeenten; hoe staat het ervoor?

Circulariteit & Duurzaamheid

Panorama Zuid-Limburg: Beelden van de toekomst

Circulariteit & Duurzaamheid, Werken & Leven

KOERS naar duurzaam ondernemen

Circulariteit & Duurzaamheid
Menu