Go Live World: Playing Apart Together

Ondernemen & innoveren

Op afstand samen optreden of een album opnemen? Go Live World biedt artiesten die mogelijkheid. Via een unieke technische oplossing kunnen muzikanten elkaars instrumenten en stemmen goed horen. Zonder vertraging, volledig synchroon en met een geluidskwaliteit alsof je gewoon naast elkaar op het podium staat te spelen.

Het idee bestond al langer maar het was destijds te vroeg om er mee aan de slag te gaan. Als gevolg van corona is het opnieuw opgepakt en versneld uitgewerkt. “Het is een understatement om te zeggen dat de muziekindustrie voor grote uitdagingen staat”, legt projectleider Mike van Rijswijk (CEO van The Innovation Playground) uit. “Het is momenteel niet mogelijk samen op te treden en de verwachting is niet dat alles op korte termijn weer bij het oude is. En zelfs al is dat over een tijdje hopelijk wel weer het geval, dan nog biedt Go Live geweldige mogelijkheden. Denk aan live-uitzendingen op de radio of via streaming-diensten. Bandleden hoeven bovendien niet meer per se samen te komen om in een gezamenlijke ruimte te repeteren of zelfs een album op te nemen, iedereen heeft als het ware zijn privéstudio thuis.”

Magic Box

Go Live World is een start-up van The Innovation Playground en The Maestro & The European Pop Orchestra van Guido Dieteren. “De grootste uitdaging was het voorkomen van geluidsvertraging. Al bedraagt die maar een seconde, dat verpest alles. Artiesten kunnen dan niet goed op elkaar inspelen. Dennis van Rijswijk en Patrick Coumans (CMO van The Innovation Playground) hebben dat probleem weten te tackelen. Go Live World bestaat uit een server en platform. De hardware is de zogenaamde ‘Magic Box’ waar de muzikanten hun instrument of microfoon inpluggen. Elke muzikant moet dus zo’n Magic Box aanschaffen. Op het moment dat iedereen is aangesloten, kan er live gespeeld worden. Ieders bijdrage wordt eenvoudig gestreamd naar de Cloud. Het resultaat: 100% synchroon geluid, met studiokwaliteit. Ik durf best te stellen dat dat uniek is. Guido Dieteren heeft de Magic Box uitvoerig getest en is razend enthousiast. Een ander belangrijk voordeel van Go Live World ten opzichte van bestaande streaming platforms is dat de rechten het eigendom van de artiest blijven. Dit zou wel eens een gamechanger in de muziekindustrie kunnen zijn.”

Versnellen

Het Kickstartfonds van ESZL stelde Go Live World in staat om het project te versnellen. “We waren erg gecharmeerd van de manier van werken van ESZL. Een subsidietraject is meestal behoorlijk omslachtig en tijdrovend, nu werd voortvarend doorgepakt. Voor ons een geschenk uit de hemel. “Er ligt nog een aantal technische uitdagingen op om te lossen voordat we Go Live World naar de markt brengen voor andere artiesten. In 2021 ligt daarop de focus. We staan echt pas aan het begin, maar zien al veel meer mogelijkheden; denk bijvoorbeeld aan Virtual Reality. Go Live World gaat de muziekindustrie ongekende mogelijkheden bieden.”

 

Gerelateerde artikelen

Startersevent Limburg terug op de kalender

Ondernemen & innoveren

Website Regio Deal Zuid-Limburg

Beleven & Verblijven, Circulariteit & Duurzaamheid, Ondernemen & innoveren

Chirurgische hoofdloep geeft boost aan onderwijs studenten Chirurgie

Ondernemen & innoveren
Menu