Limburgse Circulaire Innovatieprijs 2023 naar Solarge en Greenholds

Circulariteit & Duurzaamheid

Circulair ondernemen is de toekomst en afgaand op de vele en diverse inzendingen voor de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023 is die toekomst misschien wel dichterbij dan we denken. Op 8 februari is de winnaar bekend gemaakt. Solarge (circulaire zonnepanelen) mocht de juryprijs ter waarde van 3.000 in ontvangst nemen. Greenholds (circulaire klimgrepen) ging met de publieksprijs van1.000 euro naar huis.

Uit de vele inzendingen selecteerde de jury een top 20. Voor de finale werden de zes beste gekozen. Zij mochten hun innovatie in een korte film en een pitch presenteren. De uitreiking vond plaats bij de LWV in Roermond. Het publiek kon de finale via een livestream volgen.

Solarge  

Solarge ontwikkelt circulaire zonnepanelen die in Nederland gemaakt worden. Bij de productie komt minder CO2 vrij, de panelen zijn veel lichter dan standaard panelen van glas en aluminium én hebben de kleinste footprint ter wereld. Bovendien zijn alle onderdelen herbruikbaar en is de levensduur zeker zo lang als standaard zonnepanelen.

Greenholds  

De klimgrepen van Greenholds worden gemaakt van afval uit de industrie (polyamide), hebben een lange levensduur en zijn 100% recyclebaar. In tegenstelling tot andere klimgrepen die aan het einde van hun levenscyclus worden verbrand, worden de grepen van Greenholds aan het einde teruggebracht naar originele grondstoffen. Die op hun beurt weer opnieuw worden ingezet.

Top 6

Naast de twee winnaars behoorden de volgende bedrijven tot top 6: Greenroad Equipment (omzetten van dieselmaterieel voor de wegenbouw naar elektrisch), Grassa (efficiënter en duurzamer inzetten van gras voor de veesector), Arapaha (ontwikkeling van producten (meubels, accessoires) met biobased grondstoffen en met een gesloten kringloop), Block Materials (verduurzamen van de bouw met behulp van Blockchain).

Jury

De jury beoordeelde de innovaties op mate van circulariteit, mate van samenwerking in de keten, schaalbaarheid en het vernieuwende karakter.
De jury van de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023 stond onder leiding van juryvoorzitter Nancy Bocken (professor in Sustainable Business at Maastricht University). Aan haar zijde staan Hans de Kinderen (directievoorzitter Rabobank Weerterland en Cranendonk), Maurice Croux (Coördinator Bedrijfsleven & Innovatie van de Provincie Limburg (vervanger van gedeputeerde Stephan Satijn)), Björn Koopmans (Program Manager Chemelot Circular Hub) en Ton Hagelstein (voorzitter Keyport) en vervanger van Gé Moonen (voorzitter expertisecentrum Duurzaamheid & Innovatie bij de LWV).

Over de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023

De Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023 is een initiatief van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV), in samenwerking met Provincie Limburg, Keyport, ESZL en Rabobank. Het doel is te laten zien wat regio Limburg te bieden heeft op het gebied van circulaire innovaties en om deze circulaire innovaties een stap verder te helpen.

 

Gerelateerde artikelen

Op zoek naar het circulaire verhaal van Zuid-Limburg

Circulariteit & Duurzaamheid

Meekels: ‘Chemelot en regio hebben elkaar nodig’

Circulariteit & Duurzaamheid

Circulair water voor Chemelot

Circulariteit & Duurzaamheid
Menu