Met Impact Gaming werken aan het blauw van de toekomst

Ondernemen & innoveren

Impact Gaming, het nieuwe economische cluster van Zuid-Limburg verheugt zich in een stijgende belangstelling. Dat blijkt weer eens tijdens de goedbezochte bijeenkomst bij iLab, het innovatielab van de politie op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.  John Bloebaum, oprichter en productowner, neemt de aanwezigen mee in het hoe en waarom van iLab waar de politie met innovatieve technologieën werkt aan oplossingen voor veranderende veiligheidsvraagstukken.

Voor het zover is, vertelt kwartiermaker Raf Sluismans over het belang van samenwerking in de regio. Bij het Impact Gaming cluster sluiten zich steeds meer bedrijven en kennisinstellingen aan. En dat is mooi, want het is juist de veelzijdigheid die kansen biedt op de gebieden sport, gezondheid, technologie en digitalisering.” Dat samenwerking tot mooie dingen leidt, vertelt Marc Croijmans, CEO van Medlands, het samenwerkingsverband van medisch-technologische bedrijven in Parkstad. Medlands wakkert het groeipotentieel van deze bedrijven aan (van 6.000 naar 9.000 banen in 2030). Dat vergt wel verbetering van het vestigingsklimaat en oplossen van vraagstukken op het gebied van o.a. wonen en mobiliteit. Medlands bouwt voort op wat er al is, en zoekt ook naar verbindingen buiten het eigen netwerk om de regio sterker te maken.” Luka Severens is fundraiser coördinator bij de Provincie Limburg. Hij nodigt bedrijven uit contact op te nemen want zijn team beschikt zelf weliswaar niet over fondsen, maar kan wel ondersteunen in subsidieproces, bijvoorbeeld bij Interreg of andere Europese subsidies.

Brightlands Smart Services Campus
We zijn te gast bij de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen en CEO Walter Pijls legt uit wat deze campus doet. De campus maakt deel uit van het ecosysteem van de vier Brightlandscampussen in Limburg. Ook bij Brightlands draait alles om samenwerking met partners, lokaal, regionaal en (inter)nationaal. In Heerlen ligt de focus op digitalisering en AI en er is een sterke verbinding met de campussen in Aken en Hasselt. De BSSC is een van de zeven AI hubs in Nederland. Meer info op brightlands.com.

iLab: het innovatielab van de politie
John Bloebaum krijgt dan het woord. Hij werkt al ruim 40 jaar bij de politie. Als hoofd Intellligence constateerde hij acht jaar geleden dat de manier van data verzamelen en analyseren niet meer paste in de moderne tijd. Wat dan? John kwam terecht bij de net gestarte Brightlands Smart Services Campus. “Dat concept paste heel goed bij wat wij zochten. ILab werd hier opgericht. In ons innovatielab werken wij aan nieuwe oplossingen voor de veiligheidsuitdagingen van deze tijd. Dat doen we niet stand-alone, we werken altijd samen met andere eenheden en diensten binnen de politie en met bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen.” Wat gebeurt hier dan zoal?  John noemt als voorbeeld cold cases. Het is soms onbegonnen werk om de meters dossiers door te nemen. Met ‘semantisch zoeken’ via AI krijgen de rechercheurs veel sneller en beter inzicht in de data. AI, digitalisering en data zijn daarnaast van grote betekenis in het opsporingsonderzoek.” Dat iLab noodzakelijk is, noemt Bloebaum een open deur. “De wereld om ons heen verandert razendsnel. Als politie krijgen we te maken met steeds nieuwe uitdagingen, denk aan terrorisme, ondermijning, drugs- en cybercriminaliteit. Tel daarbij op de afnemende sociale cohesie en de toenemende rol van digitalisering in ons dagelijks leven. We hebben AI en digitalisering keihard nodig om deze uitdagingen aan te pakken.”

Serious game over huiselijk geweld
Gamebased Learning is een ander thema waarmee iLab zich bezighoudt. Daarover vertellen Paul Streutjens, hoofd bewaken en beveiligen Staf Grootschalig Bijzonder Optreden (SGBO) bij Politie Eenheid Limburg, en Ruud Dullens, CEO Blue Tea. Streutjens: “In opdracht van de politie ontwikkelde Blue Tea een serious game die politiemensen traint in het herkennen van de signalen van huiselijk geweld. Het voordeel van deze manier van trainen is dat het altijd, overal kan plaatsvinden. Het is veel efficiënter dan mensen op een bepaald moment op een plek bij elkaar brengen. Bovendien beklijft kennis beter als die op deze manier wordt overgedragen.” Dullens: “Het is een veilige manier van trainen; fouten maken mag, dingen kapot maken mag, de beschikbaarheid is optimaal, consistent, uitdagend en niet ambigu. Een digitaal leermiddel oordeelt niet en is dus altijd objectief.” Om de game te ontwikkelen, maakte Blue Tea een platform waarmee de inhoudsdeskundigen binnen de politie de game beïnvloeden. Met andere woorden: wij maken de virtuele wereld, de inhoudelijke experts maken de scenario’s. Dat maakt het geheel minder kostbaar terwijl het veel effectiever is dan standaard trainen.” Streutjens besluit: “Een game is uiteindelijk geen volledige vervanging van fysieke trainingen, maar wel een mooie aanvulling.”

Meer weten over het cluster Impact Gaming? Neem contact op met kwartiermaker Raf Sluismans: raf@impactgaming.gg

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Health Innovation Euregion Event

Ondernemen & innoveren

Kennissessie: Value Added Tax (VAT) in the cross border movement of goods

Ondernemen & innoveren

Kom in de Kas op Brightlands Campus Greenport Venlo

Ondernemen & innoveren
Menu