Ruim 7 miljoen euro uit actieplan voor regionaal MKB, o.a. in Limburg

Ondernemen & innoveren

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) draagt ruim zeven miljoen euro bij aan regionale mkb-projecten van provincies en gemeenten, zogenaamde MKB-deals. Limburg is met twee deals vertegenwoordigd.

De toekenning van de steun is verdeeld over twee rondes. Staatssecretaris Mona Keijzer heeft vorige week negen MKB-deals uit de eerste ronde officieel ondertekend, samen met de verantwoordelijke regionale bestuurders. Met deze eerste ronde is zo’n 3 miljoen euro gemoeid. Alle deals ondersteunen het brede mkb om ook in de toekomst succesvol te blijven ondernemen. De investering van EZK komt voort uit het MKB-Actieplan dat staatssecretaris Mona Keijzer in 2018 presenteerde.

“MKB lokaal versterken”

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Als overheden moeten we het mkb koesteren. Zeven van de tien banen in het bedrijfsleven zijn er dankzij het mkb. En op hen gaan we onze nationale economie en onze lokale gemeenschap na corona weer opbouwen. Zij sponsoren de sport- en muziekverenigingen, zij maken de straat gezellig. Om het mkb bij te staan kan de rijksoverheid niet zonder provincies en gemeenten. Zij weten wat hun ondernemers nodig hebben. Met hun lokale partners en netwerken kunnen ze bedrijven ondersteunen als het gaat om digitalisering, versterking van kennisnetwerken, en het vinden van regionale financiers. Deze MKB-deals geven een extra zet aan lokale versterking van het mkb.”

Twee Limburgse deals

Er zijn twee Limburgse MKB-deals. Een gericht op innoveren en kwalificeren in het Zuid-Limburgse MKB. De andere met focus op het stimuleren van innovatie bij Limburgse familiebedrijven.

De Zuid-Limburgse MKB-deal is een samenwerking van de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen, Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL), bedrijvenvereniging Sittard-Geleen (Westelijke Mijnstreek), Samenwerkende Industrie Maastricht (SIM), MKB Parkstad, diverse MKB-ondernemers, LIOF, Ondernemend Limburg, Business Innovatie Team Rabobank Limburg en de Brightlands Innovation Factory. ESZL zal naast de genoemde gemeenten ook actief de overige gemeenten in Zuid-Limburg bij de MKB-deal betrekken.

Door de Provincie Limburg is, in samenwerking met MKB Limburg, Maastricht University en Zuyd Hogeschool, een voorstel ingediend om innovatie in het kleinere familiebedrijf te stimuleren. Ook dit voorstel zal worden uitgewerkt in een convenant met het Rijk. De staatssecretaris zal 175.000 euro bijdragen aan dit provinciale plan. Den Haag geeft daarmee een impuls voor het MKB in de hele provincie van ruim 1 miljoen euro.

Meer weten?

Meer informatie over de Limburgse MKB-deals vind je in een speciaal online magazine dat EZK heeft laten maken:

  • Innoveren en kwalificeren in Zuid-Limburg MKB:

http://www.magazine-on-the-spot.nl/mkbdeals/zuid-limburgse-mkb-deal

  • Innovatie in het kleine familiebedrijf:

http://www.magazine-on-the-spot.nl/mkbdeals/innovatie-in-het-kleine-familliebedrijf

Tweede ronde

De negen mkb-projecten die officieel van start zijn gegaan, vormen samen de eerste ronde MKB-deals. Vanaf deze week kunnen provincies en gemeenten zich ook inschrijven voor de tweede ronde. In het najaar van 2020 gaat die volgende reeks MKB-deals van start. Provincies en gemeenten hebben tot 11 september 2020 de tijd om hun voorstellen in te dienen. Zij kunnen hiervoor terecht op www.rvo.nl/mkbdeals.

Gerelateerde artikelen

Strategisch innoveren met KOERS

Ondernemen & innoveren

33 miljoen voor startende ondernemers

Ondernemen & innoveren

Einstein Telescope biedt grote kansen voor Limburgse hightech bedrijven

Ondernemen & innoveren
Menu