Staatssecretaris Vivianne Heijnen opent Zuyd Circulair Perron Weert

Circulariteit & Duurzaamheid

Op het perron van NS-station Weert, in een voormalige wachtruimte, is afgelopen donderdag ‘Zuyd Circulair Perron Weert’ geopend. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat verrichtte de officiële openingshandeling. De wachtruimte huisvest een zogenaamd ‘circulair living lab’ waarin onderwijs, overheid, ondernemers én publiek samenwerken aan de transitie naar een circulaire economie.

In de ruimte kunnen bedrijven, gemeenten en geïnteresseerden terecht voor workshops en voorlichting. Studenten en designers werken er aan circulaire projecten en de ruimte is zelfs beschikbaar voor vergaderingen. Over circulaire thema’s uiteraard. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen van studenten Fine Arts & Design die er werk tonen dat is geproduceerd van gerecyclede materialen. Luc Verburgh, collegevoorzitter Zuyd Hogeschool onderstreepte de bijdrage van de beeldende kunsten. “Kunst verrast, inspireert en prikkelt. Kunst leert ons vanuit een ander perspectief te kijken, en dat is precies wat we in deze transitie nodig hebben.”

100% circulair in 2050
Staatssecretaris Heijnen benadrukt het belang van de circulaire economie. “Op de huidige voet doorgaan, is simpelweg onmogelijk, dan zouden we drie aardbollen nodig hebben. We moeten dus echt stoppen met verspillen en samen werken aan een circulaire samenleving. Hier ligt uiteraard een belangrijke taak voor de overheid, onder meer door in de aanbesteding van grote infrastructurele projecten het thema hoog op de agenda te plaatsen. De overheid heeft de ambitieuze doelstelling om in 2050 100% circulair te zijn. Dat wil zeggen een economie vrijwel zonder afval en waarin grondstoffen voortdurend worden hergebruikt. Dat is alleen te realiseren als overheid, het onderwijs, het bedrijfsleven en inwoners samen de schouders zetten onder deze uitdaging.”

Studenten in de startblokken
Perron Zuyd Circulair is een initiatief van het lectoraat Innovatief Ondernemen van Zuyd Hogeschool, in samenwerking met de NS en de gemeente Weert. Danielle Twardy-Duisters, sr. Onderzoeker circulaire economie bij Zuyd Hogeschool: “Er gebeurt al ontzettend veel op het gebied van circulair ondernemen, maar er moet nog veel meer gebeuren om de transitie van lineair naar circulair te maken. Wij zijn heel erg blij met dit initiatief en nodigen ondernemers met vraagstukken op het gebied van circulaire economie om contact op te nemen met Perron Zuyd Circulair of gewoon eens binnen te lopen. Studenten van Zuyd, maar ook van andere onderwijsinstellingen zoals Gilde Opleidingen, staan in de startblokken!”

Openingstijden
Zuyd Circulair Perron Weert is gevestigd op station Weert (perron 3A), Stationsplein 14, 6001 CH Weert. Openingstijden: maandag en dinsdag van 9.00 tot 16.00 uur. Op woensdag, donderdag en vrijdag op afspraak. Eerst meer weten? Stuur een e-mail met vraag naar lectoraatinnovatiefondernemen@zuyd.nl

Gerelateerde artikelen

Dag van de Stad naar Heerlen: “Uitgelezen kans”

Circulariteit & Duurzaamheid, Werken & Leven

Primeur voor Parkstad: ingebruikname Velocity

Circulariteit & Duurzaamheid

‘Duurzaamheid tot in de haarvaten van Zuyd Hogeschool’

Circulariteit & Duurzaamheid
Menu