Ondernemer en geraakt door Brexit?

Ondernemen & innoveren

Bent u een Nederlandse ondernemer die een directe handelsrelatie heeft met het VK en geraakt is door Brexit? Deed u al zaken met het verenigd koninkrijk voor 31 januari 2020 en bent u sindsdien omzet en/of marktaandeel kwijtgeraakt of heeft u te maken met handelsbelemmeringen? De BAR helpt u verder. De BAR (Brexit Adjustment Reserve) is een Europese steunregeling voor ondernemers die getroffen zijn door Brexit.

EU-Handelsprogramma

Onderdeel van de BAR is het EU-handelsprogramma (looptijd 16 mei 2022 t/m eind 2023). Door mee te doen aan dit programma krijgt u de unieke kans om omzetverlies in het VK goed te maken in andere landen. Via trainingen vergroot u uw kennis op het gebied van export en internationaal zakendoen. U maakt kennis met experts en bouwt mee aan een community van bedrijven die net als u een internationale ambitie hebben. Kers op de taart is de mogelijkheid mee te gaan op internationale handelsmissies en om deel te nemen aan internationale vakbeurzen. De ondersteuning in de vorm van advies, ontwikkeling en begeleiding is geheel kosteloos en wordt gefinancierd vanuit de BAR. Op termijn komen er bovendien twee compensatieregelingen om ondernemers tegemoet te komen in Brexit gerelateerde aanpassingskosten. Deze regelingen worden momenteel uitgewerkt.

Voorproefje: gratis webinar op 1 september  

Op donderdag 1 september van 11.00 tot 12.00 uur organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het gratis webinar ‘Vergroot uw exportpotentieel’. Hoewel de impact van de Brexit per sector verschilt, zijn er ook gemene delers. Denk aan uitvoer naar het VK die gepaard gaat met een extra douaneaangifte, waarbij aan nieuwe invoereisen moet worden voldaan. Of bijvoorbeeld de administratieve inzet om verplichte certificaten te regelen, zoals agrofoodproducten en gezondheidscertificaten voor de invoer van dierlijke producten in het VK. Tijdens het webinar vertellen sprekers over de activiteiten van het EU-Handelsprogramma. Ook kunnen er vragen worden gesteld. Meer informatie en direct aanmelden kan op de pagina van het webinar ‘Vergroot uw exportpotentieel’.

Meer weten over de BAR?

De BAR wordt gefinancierd door de EU. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de BAR uit in opdracht van het ministerie van Economische zaken en Klimaat (EKZ). Wilt u graag meer informatie ontvangen over de BAR en de mogelijkheden die dit programma biedt, kijk dan op www.rvo.nl/subsidies-financiering/bar, kijk op https://liof.nl/programma/BAR of neem contact op met Mark Smits op tel. 06 – 10 70 90 18, mark.smits@liof.nl.

 

 

Gerelateerde artikelen

Tweede editie ‘De Business Versneller’ van start!

Ondernemen & innoveren

E-Commerce. “E” is for easy, right?

Ondernemen & innoveren

Streetwise NXT vraagt om andere houding: ‘Praat mét die nieuwe generatie

Ondernemen & innoveren
Menu