Viralis Touch Safe: Unieke oplossing voor schone en veilige werkplek

Coronanieuws

Het Kickstartfonds van ESZL draagt bij aan initiatieven van samenwerkende bedrijven, die de kansen benutten die de veranderingen door corona met zich meebrengen. Vanaf deze plek delen we de verhalen van initiatieven die al een bijdrage hebben gekregen. Deze week: Viralis Touch Safe.

Hygiëne op de werkplek is belangrijk, maar zo nadrukkelijk als nu heeft dit onderwerp tot dusver zelden in de belangstelling gestaan. Door corona staat hygiëne plots bovenaan ieders prioriteitenlijst. Maar hoe zorg je ervoor dat de werkplek schoon is en bovendien beschermd? Viralis Touch Safe komt met een voor Nederland unieke oplossing: protectie van de werkplek met behulp van groene nanotechnologie. “Ik denk dat we zelfs een Europese primeur te pakken hebben”, aldus mede-initiatiefnemer Jos Mostard.

Dat klinkt veelbelovend. Laten we inzoomen op hoe het werkt: een gepatenteerd nanoprotectiemiddel, dat zich oplaadt door UV straling, wordt aangebracht op een oppervlak en zorgt ervoor dat virussen en bacteriën zich niet nestelen. En dat voor de duur van minimaal 1 jaar. De werkzame laag bestaat uit piepkleine kristallen en is gespeend van enige vorm van chemicaliën. Hierdoor is dit beschermingsmiddel ook nog eens zeer duurzaam. Bovendien maakt het middel het in coronatijd explosief gestegen gebruik van desinfectie overbodig. 

Kansen

Viralis Touch Safe is de naam van het nieuwbakken bedrijf dat dit protectiemiddel op de markt gaat brengen. Viralis is een samenwerking van MH Roadstyling en schoonmaakbedrijf R. Janssen uit Sittard-Geleen. Reinasan uit Geleen is de toeleverancier van het geavanceerde protectiemiddel. Jos Mostard van MH Roadstyling stuitte eigenlijk per toeval op het product: “We waren op zoek naar een middel dat wandvisuals en decoratie – onze eigenlijke business – makkelijk schoon zou krijgen. We kwamen vervolgens uit op deze nanotechnologie. Uiteindelijk bleek dat dit product ook nog eens een sterke antivirale werking bezit. Dus toen de coronacrisis uitbrak, zagen we direct kansen.”

Aantoonbaar werkend

Bedrijven kunnen straks Viralis inschakelen. “Eerst wordt een werkplek of een zogenaamd handcontactpunt grondig schoongemaakt, zodat er geen vuil onder de protectielaag achterblijft”, legt Mostard uit. “Vervolgens wordt de beschermlaag aangebracht. Hierdoor is het oppervlak, voor zeker een jaar beschermd. Dit geldt voor alle micro-organismen en dus ook voor ernstige virussen en bacteriën, zoals bijvoorbeeld MRSA, SARS en ook COVID. Bovendien beschikken we over een meetsysteem waarmee we samen met de klant de werking van de protectie kunnen monitoren. Zo houden we de bescherming ook aantoonbaar werkend.”

Laatste voorbereidingen

Binnen enkele weken gaat Viralis de markt op. Op dit moment worden de laatste voorbereidingen getroffen. Het gaat immers om een product dat een belangrijk doel dient en daarom moet de uitrol van het product straks volledig kloppen, aldus Mostard. “Maar ook als we straks echt van start zijn, blijven we leren van onze ervaringen en deze delen met onze klanten”, stelt hij. “We zijn de eerste partij in Nederland die een dergelijk systeem lanceren en ik denk zelfs dat we een Europese primeur hebben. Er zijn wel meer producten en technieken waar een preventieve werking vanuit gaat. Maar niemand gebruikt groene nanotechnologie op deze manier. Bovendien zitten hier geen chemicaliën in. Dat maakt deze oplossing echt bijzonder.”

Gerelateerde artikelen

Grensondernemers opgelet: coronaregelingen op een rij

Coronanieuws

Gezondheidsakkoord Zuid-Limburg: Van alliantie naar brede beweging met impact

Coronanieuws

Kickstartfonds: aanjager regionale economie in crisistijd

Coronanieuws
Menu