Dag van de Stad naar Heerlen: “Uitgelezen kans”

Circulariteit & Duurzaamheid, Werken & Leven

Op maandag 1 november 2021 vindt de vijfde Dag van de Stad plaats in Heerlen. De Dag van de Stad is een jaarlijks, uniek evenement waar tussen de 1000 en 2000 stedelijke professionals uit het hele land samen komen voor inspiratie en kennisuitwisseling voor economisch sterke, duurzame, toekomstbestendige én leefbare steden. Deze vijfde editie vindt voor het eerst plaats buiten de Randstad. “Een uitgelezen kans”, vindt wethouder Martin de Beer (Heerlen).

De Dag van de Stad is bedoeld voor iedereen die werkt in die toekomstbestendige steden en stedelijke regio’s. Om te netwerken, kennis te delen of simpelweg te sparren over bepaalde kwesties. Leren van elkaar, maar ook inspiratie putten uit het verleden. In deze editie staat het thema ‘Terug naar de toekomst’ centraal: hoe kan de geschiedenis van een stad een inspiratiebron kan zijn voor haar toekomst.

De Beer: Stad als referentiekader

Wethouder Martin de Beer (Heerlen, tevens bestuurslid van ESZL) is blij met de keuze van de Dag van de Stad voor Heerlen en moedigt mensen dan ook aan om deel te nemen: “Economische ontwikkeling heeft een grote impact op de ontwikkeling van een stad. De uitdagingen op vlak van digitalisering, duurzaamheid en leefbaarheid, om enkele te noemen, moeten we in samenhang oppakken. De stad is daarvoor een uitstekend referentiekader. De Dag van de Stad is daarom een uitgelezen kans om met bestuurders en deskundigen uit onderzoek en praktijk te sparren over praktische aanpakken.”

In de stad én de regio

De Dag van de Stad kent een zeer gevarieerd programma. Zo zijn er lezingen door prominente, nationale en internationaal bekende sprekers. Zo is er bijvoorbeeld een lezing door de wereldberoemde architect Jan Gehl. Verder spreken o.a. Maarten van Rossem, Tessa Cramer, Maarten Schurink en Marcia Luyten. Burgemeester Roel Wever van Heerlen en Maarten Schurink (secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken) openen het programma. Daarnaast zijn er workshops over stedelijke ontwikkeling, presentaties van good practices en excursies door heel Zuid-Limburg. Het event zoekt dan ook nadrukkelijk de relatie tussen stad en regio op.

Waarom Heerlen?

Heerlen is bij uitstek een stad waar ‘Terug naar de toekomst’ voor geschikt is. De stad van bijna 90.000 inwoners heeft een rijke en betekenisvolle geschiedenis. Begonnen als Romeinse nederzetting onder de naam Coriovallum kreeg Heerlen in de middeleeuwen als stad steeds meer vorm. Vorige eeuw, in de tijd van de mijnen, groeide Heerlen uit tot een van de meest vooruitstrevende en welvarendste steden van Nederland. Na een moeilijke periode nadat de mijnen sloten is er de afgelopen jaren met groot elan gewerkt aan de stad waarbij de rijke geschiedenis omarmd wordt.

Aanmelden en info

Meedoen aan de Dag van de Stad kan zowel fysiek als digitaal. Ga naar www.dedagvandestad.nl als u zich wilt aanmelden voor deelname.

Gerelateerde artikelen

Doorbraak: Actieagenda Chemelot Circular Hub tot 2024 vastgelegd

Circulariteit & Duurzaamheid

Pilot Circulaire Competenties en Duurzame Bedrijfsvoering

Circulariteit & Duurzaamheid

Voor MKB ondernemers: doe mee aan de Verduurzamingskoers

Circulariteit & Duurzaamheid
Menu