Duurzaam en toegankelijk: bijzondere erkenning Meerssen en Stein

Circulariteit & Duurzaamheid, Werken & Leven

Opvallende onderscheidingen voor twee Limburgse gemeenten afgelopen week: Meerssen werd opgenomen in de top 100 Green Destinations; een internationale lijst van de meest duurzame bestemmingen ter wereld. Stein gooide nationaal hoge ogen, door uitgeroepen te worden tot meest toegankelijke gemeente van Nederland.

Meerssen krijgt de notering in de Top 100 van ‘Green Destinations’ onder andere vanwege de continue investering van alle samenwerkende partijen in de kracht en de instandhouding van de zogenaamde DNA thema’s die passen bij Meerssen: de Basiliek in Meerssen, een wijnroute, de internationale Maasfietsroute en de aansluiting op het Jacobspad. Thema’s die de potentie hebben het hele jaar door bezoekers te trekken en dus niet seizoensgebonden zijn.

Effect op hele regio

“De gemeente Meerssen is trots op de ‘duurzame’ Green Destinations notering”, aldus een trotse wethouder Peter Hovens. “Hierbij is onder andere de focus gelegd op wat Meerssen uniek maakt als toeristische bestemming met aandacht voor de lokale geschiedenis, monumenten en het wandel- en fietsnetwerk. De Top 100 notering biedt de gehele regio Zuid-Limburg de mogelijkheid in de toekomst meer gasten aan te trekken die op zoek zijn naar een duurzame bestemming”.

De gemeente Meerssen memoreert ook aan het belang van samenwerking met de regio Zuid-Limburg. Samenwerking met de omringende gemeenten in Zuid-Limburg is van essentieel belang in de toekomst, vindt Meerssen. Dit uit zich onder andere in de samenwerking tussen de Zuid-Limburgse gemeenten voor het opzetten van een digitaal wandelsysteem, ‘Knopen Lopen’ genaamd.

Stein blij met erkenning

In de verkiezing tot meest toegankelijke gemeente van Nederland werden alle deelnemende plaatsen getoetst op de thema’s onderwijs en ontwikkeling, thuis, werk en inkomen, vrije tijd, vervoer, welzijn, gezondheid en ondersteuning. Het eindverdict is mede tot stand gekomen op basis van een publieksoordeel, beschikbare beleidsdocumenten, online informatie en een vakjury. Uiteindelijk kwam Stein als winnaar uit de bus.

Wethouder Hub Janssen is heel blij met deze erkenning: “Als organisatie hebben we aan de hand van onze meerjaren inclusieagenda structureel aandacht voor toegankelijkheid. Daarnaast blijven we werken aan de groei van het besef van inclusie, want als je goed kijkt, ligt er een opgave voor iedereen. In onze aanpak stimuleren we ook (keten)partners en andere organisaties om hier oog voor te hebben. We hebben op het gebied van toegankelijkheid al mooie stappen gezet, maar we zijn er nog niet.”

 

Gerelateerde artikelen

Zomerevent EcoBiose: Competenties op het gebied van biodiversiteit, duurzaamheid en klimaatverandering zijn hard nodig

Circulariteit & Duurzaamheid

Definitieve NOVI-status voor Zuid-Limburg

Werken & Leven

Lubosch Land werkt aan bewustwording van urgentie van duurzaamheid

Circulariteit & Duurzaamheid
Menu