Tekort aan zorgpersoneel? HiNurse! laat het er niet bij zitten

Werken & Leven

Dat er een personeelstekort is in de zorg, is een understatement. “Zelfs al vóór de coronapandemie waren er tienduizenden zorgvacatures in Nederland”, vertelt Michael Hamers. “De coronapandemie heeft de nood verder vergroot.” De zorgondernemer – die zelf toekomstige personeelstekorten ondervindt in zijn thuiszorgorganisatie Zorg Groep Beek en verzorgingshuis Elsresidentie – laat het er niet bij zitten en haalt verpleegkundigen uit Portugal. En daar profiteren ook andere zorginstellingen van.

Michael Hamers richtte daarvoor samen met Joāo Ramos het bedrijf HiNurse! op. “Joāo is Portugees en woont sinds 2013 in Nederland. Zelf ken ik Portugal ook goed. Ons viel op dat in Portugal absoluut geen sprake is van tekorten. Sterker nog, er is daar zelfs een overschot aan zorgpersoneel. Dus waarom niet verzorgenden en verpleegkundigen uit Portugal hiernaartoe halen? Grondig onderzoek wijst uit dat hier volop kansen liggen; voor de Portugese verpleegkundigen én voor de Nederlandse zorgsector. Vooropgesteld dat we zorgen voor een ‘zachte landing’ waardoor de verpleegkundigen zo snel als mogelijk en goed voorbereid aan de slag kunnen.”

Eerst de taal, dan de baan

Hoe werkt ‘t? “HiNurse neemt zorginstellingen werk uit handen. Op basis van vacatures werven en selecteren we kandidaten. Eerst voeren we online een sollicitatiegesprek en krijgt de kandidaat een assessment in Portugal. Bij positieve uitkomsten, volgt een online en later lokaal gesprek in Nederland plaats met de potentiële werkgever. Bij een match bieden we de verpleegkundigen een (gratis) taalcursus op maat (uitgangspunt binnen uiterlijk één jaar B1-niveau), dragen zorg voor een BSN-nummer en bankrekening, zorgverzekering en woning. Samen met de instelling en de verpleegkundige maken we een actieplan om te zorgen voor een zo snel en goed mogelijke integratie. Omdat de BIG-registratie pas kan worden aangevraagd bij B1-niveau Nederlands, werkt de kandidaat in de tussentijd bijvoorbeeld een aantal uren per week als verzorgende. Zo leert hij of zij de Nederlandse zorg al goed kennen. Na slechts ruim een jaar heeft de zorginstelling een hbo-verpleegkundige niveau 6 in huis. Ter vergelijking: een dergelijke hbo-opleiding plus een of twee jaren ervaring kost normaal gesproken vijf jaar!”

Michael Hamers (links) en Joao Ramos

Pilot

Er loopt nu een pilot met enkele verpleegkundigen. “Zij zijn erg enthousiast”, zegt Michael. “Ze vinden de Nederlandse zorg prettig om in te werken. In Portugal zijn werkweken van 60 uur heel normaal, dat is hier niet aan de orde. Ook ligt het salaris hier beduidend hoger.” HiNurse! richt zich in eerste instantie op verpleegkundigen in Portugal, maar kandidaten uit andere landen zijn ook welkom. “We hebben ook al een Zweedse verpleegkundige bemiddeld”, zegt Michael Hamers. “En er is belangstelling uit andere Europese landen. Belangrijkste voorwaarden zijn dat de kandidaat goed Engels spreekt, enkele jaren ervaring heeft en in het bezit is van een diploma vergelijkbaar niveau 3 t/m 6.”

Nóg betere landing

Michael en Joāo hebben hoge verwachtingen van HiNurse! “De vraag naar goed opgeleide verzorgenden en verpleegkundigen is enorm en neemt de komende jaren nog verder toe. De cijfers spreken voor zich: 23% van het huidige personeelsbestand stroomt tussen nu en 2030 uit vanwege de pensioengerechtigde leeftijd. Van de nieuwe instroom valt helaas 56% al tijdens de opleiding uit. De mensen die wij bemiddelen zijn hoog opgeleid én hebben ervaring. Ondertussen proberen we wel om de ‘landing’ in Nederland verder te optimaliseren. Bijvoorbeeld door al in Portugal taalcursussen aan te bieden, eventueel online en door samen te werken met Nederlandse partners om bijvoorbeeld huisvesting sneller te regelen.”

Iedere twee weken brengt ESZL een Zuid-Limburgs bedrijf in beeld. Om de diversiteit en het innovatievermogen van het Zuid-Limburgse mkb in de volle breedte te laten zien. Deze bedrijven zijn niet noodzakelijk verbonden aan (een project van) ESZL.

Gerelateerde artikelen

Conferentie Brede Welvaart in Heerlen

Werken & Leven

Stimulusprijs 2022 voor DoeLab Westelijke Mijnstreek in Sittard

Werken & Leven

Pleidooi meer (eu)regionaal denken tijdens hybride Dag van de Stad

Beleven & Verblijven, Ondernemen & innoveren, Werken & Leven
Menu