Kickstartfonds ESZL “Succesvol falen is zo slecht nog niet”

Ondernemen & innoveren

Dat niet alle innovaties slagen, kan elke ondernemer vertellen. “Dat wil niet zeggen dat de investering weggegooide tijd of geld is”, vindt Tim Dassen, medeoprichter en -eigenaar van Code Product Solutions. “Het levert nieuwe inzichten op en je leert nieuwe samenwerkingspartners kennen die later mogelijk van pas komen bij andere projecten.”

Tim spreekt uit ervaring. Aan het begin van de coronacrisis bedacht hij ‘Hello Halo’, samen met partners Dion Besselink en Harold van Aken. Hij legt uit: “Mensen en bedrijven worstelen met ‘het nieuwe normaal’. Hoe bewaar je afstand en werk je veilig samen? Met Hello Halo dachten wij de oplossing gevonden te hebben. Hello Halo is een klein apparaatje dat je bij je draagt en dat signaleert of je voldoende afstand bewaart. Het beschikt zelfs over een hygiëne-assistent die de gebruiker meldt dat het tijd is om de handen te wassen. Het product is gemaakt van duurzame materialen en zodanig ontworpen dat alle onderdelen herbruikbaar zijn. Het leek een schot in de roos, maar de realiteit bleek toch anders.”

Intellectueel eigendom

“Het grootste struikelblok was dat de elektronica in het apparaat niet ons intellectueel eigendom was. Dat maakte de kostprijs – en daarmee ook de verkoopprijs – te hoog, waardoor de verwachte interesse tegenviel. Jammer natuurlijk, maar het project – dat mede is gefinancierd uit het Kickstartfonds van ESZL – is niet voor niets geweest. We hebben er veel van geleerd en met de opgedane ervaring in ons achterhoofd werken we alweer aan een nieuwe innovatie.”

Veiliger kinderstoeltjes

Over het nieuwe product wil Tim nog niet te veel kwijt, behalve dat het alles te maken heeft met het veiliger maken van autostoeltjes. “Onderzoek wijst uit dat acht van de tien kinderen onveilig vervoerd worden in de auto, met alle risico’s van dien. Hoewel de stoeltjes zelf steeds veiliger zijn, worden ze vaak op de verkeerde manier bevestigd. Ook het vastgespen in de stoel gebeurt vaker niet dan wel goed.  Bij de ontwikkeling van dit nieuwe product nemen we de lessen die we hebben getrokken uit Hello Halo in acht. We ontwikkelen nu onze eigen elektronica zodat het intellectueel eigendom bij ons ligt en we zelf de kostprijs kunnen bepalen. In dit project werken we samen met betrouwbare regionale samenwerkingspartners voor de ontwikkeling en assemblage. Hello Halo heeft bovendien de bevestiging gegeven dat we als team niet alleen snel in staat zijn een goed product te ontwikkelen maar ook de communicatie die daarbij hoort. In no-time lag er een mooie brochure en was de website online.”

Steun in de rug

“Ondanks dat Hello Halo niet de gewenste resultaten heeft opgeleverd, zijn we erg blij met de financiering door het Kickstartfonds”, vertelt Tim. “De bijdrage is een belangrijke steun in de rug geweest voor een stap die we al jaren wilden zetten. Namelijk – naast R&D voor onze klanten – ook eigen producten ontwikkelen en naar de markt brengen.”

 

Gerelateerde artikelen

Startersevent Limburg terug op de kalender

Ondernemen & innoveren

Start-up Activitree vond focus dankzij Strategisch Innoveren

Ondernemen & innoveren

Tweede editie ‘De Business Versneller’ van start!

Ondernemen & innoveren
Menu