Kickstartfonds: Pharmi biedt juiste medicijneninformatie, op één plek

Coronanieuws

Informatie over geneesmiddelen die maar voor één uitleg vatbaar is: betrouwbaar, correct, actueel én op het juiste moment beschikbaar. Dat klinkt als vanzelfsprekend, maar is het beslist niet. Terwijl het zo belangrijk is dat farmaceutische bedrijven, zorgaanbieders, apothekers én patiënten op eenvoudige wijze toegang hebben tot de juiste (en dezelfde) informatie. ‘Single Point of Truth (SPoT)’ noemen we dat. Dankzij het Kickstartfonds van ESZL heeft startup Pharmi op het gebied van SPoT een belangrijke stap kunnen zetten.

Wist u dat meer dan 30 procent van de patiënten de uitleg over hun medicijnen niet goed begrijpt? Dit leidt tot onjuist medicijngebruik en tot veel frustratie, ongemak en erger. Mede hierdoor belanden elk jaar tienduizenden mensen onnodig in het ziekenhuis. Dat is zeker in een tijd van explosief stijgende zorgkosten en een COVID-pandemie een serieus maatschappelijk probleem.

Wie is Pharmi?

Pharmi B.V. ontwikkelt pharmi, de ‘digitale apotheker’ die voor patiënten begrijpelijke informatie biedt over hun medicijnen. Dit doet Pharmi via de telefoon of tablet, in de vorm van tekst, animaties en video. Voor apothekers heeft Pharmi het zogenaamde Zorgdashboard ontwikkeld. Hier kunnen apothekers gegevens over het welzijn van de patiënt vinden. Ze kunnen een individuele patiënt monitoren en antwoorden op vragen direct naar de patiënt sturen. Pharmi is een jonge startup die is gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus en de High Tech Campus in Eindhoven.

Flinke uitdaging

Voor apothekers is het een uitdaging om goede informatie over medicijnen te leveren, zeker nu dat – vanwege de coronacrisis – vaker in de thuissituatie moet, legt Pharmi-CEO Claudia Rijcken uit. “Het is moeilijk te achterhalen of een patiënt de bijsluiter leest en begrijpt. Daarnaast is het bekend dat patiënten aanvullende informatie opzoeken op verschillende websites. De informatie hierop kan nogal eens verschillen of voor verschillende interpretaties vatbaar zijn. Het is daarom belangrijker dan ooit om de patiënt te voorzien van de juiste informatie die hij op elk gewenst moment kan raadplegen en waarover hij kan communiceren met zijn apotheker.”

Informatie samenbrengen

Pharmi brengt verschillende valide bronnen samen in één applicatie en faciliteert innovatieve interactie met de apotheker. Het combineert informatiebronnen op een slimme manier in een innovatief platform (app en virtuele assistent). De volgende stap is de verschillende bronnen in de applicatie samen te brengen tot één bron; het Single Point of Truth (SPoT)-concept. Op het gebied van SPoT heeft Pharmi de samenwerking gezocht met PNA. Hiervoor kregen Pharmi en PNA een bijdrage uit het Kickstartfonds van ESZL. PNA is expert in kennis- en datamanagement en is gevestigd in Heerlen én op de High Tech Campus in Eindhoven.

Eerste stap gezet

Met behulp van de bijdrage uit het Kickstartfonds is de eerste stap gezet in het proces, door informatie te verzamelen over één medicijn. Hiervoor is informatie gebruikt uit vier betrouwbare informatiebronnen. Nathalie van Schayk, Compliance & Science Lead bij Pharmi: “Het verzamelen van informatie over dit eerste medicijn was als het ware een vingeroefening. Hierna gaan we stap voor stap opschalen naar andere geneesmiddelen.”

De coronacrisis heeft grote impact op bedrijven. Ondernemers moeten snel inspelen op de veranderende maatschappij en economie. De in de Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL) vertegenwoordigde partijen introduceren daarom het zogenaamde Kickstartfonds: een bijdrage aan initiatieven van samenwerkende bedrijven, die de kansen willen benutten die de veranderingen met zich meebrengen. Meer weten? Ga naar www.eszl.nl/kickstartfonds.

Gerelateerde artikelen

MKB Impuls: elke 3e vrijdag van de maand

Coronanieuws

LWV lanceert pagina over anderhalvemetereconomie

Coronanieuws

Enquête basis economisch herstelplan van 16 Zuid-Limburgse gemeenten

Coronanieuws
Menu