LWV: ‘verlenging lockdown was verwacht maar komt desondanks hard aan’

Coronanieuws

Het gaat helaas nog altijd niet goed en de druk op de zorg is nog torenhoog. Desondanks komt de nieuwe verlenging van de lockdown met 3 weken als een mokerslag aan bij veel ondernemers. Zeker in die sectoren die nu al zo lang op slot zitten zoals de evenementensector, touringcarbedrijven, reisbranche, sportscholen, horeca, culturele ondernemers, winkeliers en toeleveranciers. ‘De reserves van ondernemers zijn op. De door het kabinet toegezegde verruiming van het steunpakket is broodnodig om te zorgen dat ondernemers in het zicht van de haven niet alsnog kopje onder gaan, zowel zakelijk als privé. Over de verdere verruiming van het steunpakket en wat nodig is praten we ook deze week verder door met het kabinet. Essentieel daarbij is ook dat er perspectief komt met een plan hoe sectoren straks open kunnen nu de vaccinatiecampagne en het testen echt op stoom komen’, aldus LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland. Volgens de ondernemersorganisaties is het noodzakelijk dat de vergoeding voor vaste lasten (TVL-regeling) flink verbetert nu het geld veel ondernemingen uit blijft stromen. Zo vallen veel middenbedrijven (> 250 wkn.) nog altijd buiten de boot, moet de maximumvergoeding flink worden verruimd en de omzetdrempel om tot de regeling te worden toegelaten omlaag. Daarnaast moet de voorraadvergoeding voor winkeliers omhoog. Zij worden zo midscheeps door de sluiting geraakt dat een kaalslag in de winkelstraten dreigt.

Hogere loonsteun en meer hulp voor starters

Verder pleiten de ondernemersorganisaties voor meer hulp voor startende ondernemers en het weer ophogen van de NOW-loonsteun. Andere belangrijke punten voor LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland in de gesprekken met het kabinet deze week zijn de ondersteuning van het eigen vermogen van ondernemers – dat steeds verder opdroogt – en de continuïteit die bij steeds meer bedrijven in gevaar is. ‘Steeds meer ondernemers zijn ook hun privé vermogen aan het opeten, dat eigenlijk voor hun pensioen of andere doelen is bestemd’. Verder moet een speciaal garantiefonds zorgen dat evenementenbedrijven zonder heel grote risico’s toch al evenementen kunnen gaan plannen voor het komend voorjaar en de zomer, nu ook de vaccinatiecampagne en het testen op stoom komen.

Slim plan voor opening van de economie

De ondernemersorganisaties maken zich verder hard bij het kabinet voor een slim plan hoe de economie straks weer open kan in combinatie met de vaccinatiecampagne en de steeds ruimere testmogelijkheden. ‘Dat kan ondernemers weer het perspectief geven dat nu ontbreekt’, aldus de organisaties. ‘Verder moeten we nadenken over hoe we de economie straks een kickstart geven en ondernemers weer kunnen gaan investeren’.

Oproep aan ondernemers en werknemers

LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland roepen iedereen op zich bij klachten direct te laten testen. Ook vragen zij werkenden opnieuw om echt thuis te blijven werken waar dat kan en niet onnodig op pad te gaan. ‘Alleen zo voorkomen we hier Britse toestanden nu het virus muteert en de zorg nog zo onder druk staat.’

 

Gerelateerde artikelen

Kickstartfonds: hier moet u op letten bij een aanvraag

Coronanieuws

Brouwerij Ambrass bouwt aan nieuwe locatie in Kasteel Limbricht dankzij Kickstartfonds

Coronanieuws

StartersCentrum Limburg en OndernemersKlankBord Limburg gaan intensiever samenwerken

Coronanieuws
Menu