Op donderdag 16 november vond in kasteel Wolfrath te Born de netwerkbijeenkomst ‘Proef van Limburg met Smaak’ van het Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg plaats. De middag draaide om proeven en elkaar ontmoeten. Producenten en verwerkers presenteerden (nieuwe) Zuid-Limburgse streekproducten en programmamanager Jules Goossens vertelde over de stand van zaken.
Het Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg (RVS-ZL) heeft tot doel gezonde en voedzame streekproducten op de kaart te zetten en werkt daarom samen met producenten en verwerkers uit de eigen streek. De regionale samenwerking zorgt voor kortere productielijnen, minder kilometers en minder CO2-uitstoot. RVS-ZL geeft daarmee een impuls aan lokaal en regionaal ondernemerschap en verbindt mensen in gemeenschappelijke trots. RVS-ZL werkt samen met partijen uit de regionale voedselketen, overheid, toerisme en onderwijs. Ketenregisseur Marc Helwegen: “Het gaat goed met RVS-ZL. Steeds meer producenten, verwerkers en partners sluiten zich bij ons aan waardoor we een steeds breder productenpalet kunnen bieden. Iedereen is positief en zeer gepassioneerd over de prachtige Limburgse producten met hun volle en eerlijke smaak.” De bij RVS-ZL aangesloten producenten en verwerkers zijn intrinsiek gemotiveerd om de consument te laten zien wat de eigen regio te bieden heeft.
Groene én commerciële motivatie
Zoals Bartho van der Heijden, uitbater van kasteel Wolfrath, onderdeel van VDL-groep. “Kasteel Wolfrath is een B&B en congres/evenementlocatie. Onze motivatie voor deelname aan het RVS-ZL is tweeledig. We willen aan de ene kant zo groen mogelijk opereren en voedsel uit de regio past daarbij. Daarnaast hebben we een commercieel motief. Een ambachtelijk regionaal product van hoge kwaliteit vertaalt zich in een hogere prijs. We zijn bovendien altijd op zoek naar een goed verhaal en goede streekproducten bieden dat verhaal. De promotie van het RVS-ZL vindt bij ons vooral aan tafel plaats. Als iemand bijvoorbeeld complimenten maakt over het lekker zuurdesem speltbrood, dan is het mooi te kunnen vertellen dat het gemaakt is van Kollenberger Spelt. En die lekkere ham? Die komt van een Livar varken. Gasten waarderen dat. RVS-ZL is nog in ontwikkeling en het zou mooi zijn als het zich ontwikkelt tot een keurmerk. Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat het RVS-ZL groeit, ook in volumes, zodat het straks ook in de kantine van VDL terechtkomt.”
Bidfood
Marc Helwegen: Nieuw is dat onlangs groothandel Bidfood zich, net als eerder HANOS heeft aangesloten. Met zo’n grote logistieke partners die geloven in het verhaal van een regionaal voedselsysteem, hoeven we niet zelf een distributielocatie te bouwen en kunnen we in 2024 vol inzetten op het vergroten van het aanbod van producenten en verwerkers.”
Meer weten over het RVS-ZL? Kijk dan op www.rvszl.nl.