RVS-LB: Meer massa = meer snelheid en succes

Circulariteit & Duurzaamheid

Inspiratiesessie RVS-LB op BBB

Tijdens de BBB organiseert het Regionaal Voedselsysteem Limburg de inspiratiesessie Proef, beleef en ontmoet. Dagvoorzitter Jules Goossens komt met positieve berichten. Het RVS-LB groeit gestaag; het samenwerkingsverband telt al ca. 400 deelnemers. Stuk voor stuk enthousiaste partners die zich hard maken voor een gezond en duurzaam voedselsysteem in Limburg.

Streekproducten en topsport 

Ook de afgelopen periode zijn weer grote en kleine successen geboekt. Ingrediënten en producten van Limburgse bodem vonden zelfs hun weg naar de Olympische Spelen. Kersensap, energierepen en caketaartjes vinden volop aftrek in de topsport en zorg. Sinds september 2023 ligt de focus op het aansluiten van nieuwe leveranciers en partners, het verbinden van bedrijven, overheden en kennisinstellingen tijdens bijeenkomsten en in werkgroepen en het uitwerken van innovaties in de keten. Zo is het afgelopen jaar het keurmerk RVS-LB onthuld, zijn samenwerkingsovereenkomsten getekend met Dolmans eieren, ’t Vitamientje, Hermans Fruit en Stadsboerderij Hushoven Weert en werd de eerste RVS-LB fles wijn Witte Weelde ontkurkt.

Limburgse tafelaardappel

Een bijzonder initiatief is de ontwikkeling van een Limburgse consumptieaardappel, in samenwerking met de Universiteit Wageningen. Zes aardappelsoorten zijn op verschillende proefvelden en onder verschillende omstandigheden getest. Belangrijke take-aways uit het onderzoek zijn dat de regionaal geteelde aardappel smakelijk en robuust moet zijn. Ben Bredek (Point Potatoes) meldt dat de Aubaine als beste uit de bus komt en vanaf 2025 verkrijgbaar is.

Food Hub

Mark Helwegen, ketenregisseur RVS-LB, brengt in herinnering dat verknopen (aanbod), verbinden (Food Hub) en verkopen (afzet) de drie pijlers onder het RVS-LB zijn.  Het succes valt of staat met samenwerking en goede logistiek en distributie. Ook op dit gebied is goed nieuws te melden. De Food Hub als fijnmazig netwerk voor het RVS-LB is in opbouw dankzij partners als ’t Vitamientje, Bidfood en Hanos.

Na alle goede berichten is het goed toeven en proeven van streekproducten op het Streekheldenplein op de BBB.

Gerelateerde artikelen

Netwerksessie duurzaamheid en werknemersgeluk

Circulariteit & Duurzaamheid

Symposium ‘Vezelgewassen: van land tot pand’

Circulariteit & Duurzaamheid

Marcel Alberts (Healix) pleit voor plastic taks: ‘Gewoon te goedkoop’

Circulariteit & Duurzaamheid
Menu