Zuid-Limburg opent circulaire textielwerkplaats

Circulariteit & Duurzaamheid

Zuid-Limburg heeft sinds 1 april een circulaire werkplaats textiel, waar wordt gewerkt aan onderzoek, materiaalontwikkeling en de productie van prototypes – ook van gerecyclede en hernieuwbare textielproducten. De werkplaats is gevestigd in Qeske Maastricht, aan de Francois de Veyestraat 8B.

De werkplaats is onderdeel van de Regio Deal Zuid-Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van onder andere de gemeente Maastricht, Jan van Eyck Academie, Zuyd Hogeschool, het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials en diverse ondernemers. Samen willen deze partners de regionale kennis dichter bij de praktijk brengen, onder andere door samenwerkingen met studenten.

Ecosysteem circulair textiel
In Zuid-Limburg is veel textiel-gerelateerde bedrijvigheid te vinden, naast bedrijven die zich bezighouden met innovaties op het gebied van materialen en grondstoffen. ESZL liet in 2024 de mogelijkheid van een nieuw ecosysteem voor circulair textiel onderzoeken. Uit dit onderzoek kwam diverse kansen naar voren op het gebied van verzamelen, sorteren en hergebruik, herbestemming en toepassing van textiel in bouw, meubilair en textiel en als vierde design for circularity. De werkplaats circulair textiel sluit hier mooi op aan.

Bewust omgaan met textiel
De stichting Textiel Innovatie Maastricht (TIM) beheert de werkplaats. Voorzitter Jorn Behage: “TIM vormt een brug tussen industrie, wetenschap, kunst en cultuur. Makers krijgen hier de ruimte en middelen om toekomstgerichte textieltoepassingen te ontwikkelen.”De kledingindustrie is een van de meest vervuilende ter wereld. De werkplaats draagt bij aan de transitie naar een duurzame textielketen, zoals beoogd door de Rijksoverheid in 2050: zonder textielafval en met circulair gebruik van grondstoffen.

Investering in innovatie
Binnen de Regio Deal is € 550.000 beschikbaar gesteld voor dit project, aangevuld met € 1,4 miljoen van andere partners. De werkplaats is uitgerust met geavanceerde apparatuur, waaronder een hoogwaardige breimachine. In de toekomst wordt dit machinepark verder uitgebreid om studenten, ondernemers en makers nog meer mogelijkheden te bieden.

 

Gerelateerde artikelen

Symposium ‘Vezelgewassen: van land tot pand’

Circulariteit & Duurzaamheid

Groene Economie zet zich in voor duurzaam ondernemen door Limburgs MKB

Circulariteit & Duurzaamheid

De circulaire beweging is in gang gezet

Circulariteit & Duurzaamheid
Menu